Fayette County Roadside Management
No Spray Request Program

The County has imposed by chapter 317 of the code of Iowa to control noxious weeds
on public and private property. Chapter 319 of the Code of Iowa also imposes upon
the county the duty to remove obstacles within the right of way. Many weeds growing
in the right of way are on the state noxious weed list. Trees and brush in the right of
way create obstacles to vision, and if allowed to grow large, create hazardous
obstacles for errant vehicles. Spraying weeds and brush with herbicides is by far the
most efficient manner of controlling the growth of noxious weeds and brush within
county rights of way.

In spite of care exercised by county employees conducting roadside spraying,
occasionally spray vapour drifts onto adjacent properties where it may burn or kill
flowers, ornamental plants or fruit trees close to the right of way line. Some
landowners with children prefer that the county not spray near their yards. With the
increasing number of organic farms starting in Iowa, roadside sprayers are asked to
avoid spraying certain area to avoid decertifying the farm’s organic status, which
takes three years of certified no-chemical use to earn.

The desire to have the county not spray certain areas of its right of way has led to the
placement of multiple types of “No Spray” signs that may at times be screened by the
very weeds the county seeks to destroy in response to its state code mandated duty,
resulting in the county spraying areas that the landowner prefers to have no spray
applied.

Whether spraying occurs or not, noxious weeds must still be destroyed. Brush, which
often screens sight lines at intersections or driveways, must also be controlled. Due to
the limited number of county employees, the elimination of noxious weeds and brush
must be done efficiently to allow the county to maximize the impact a limited number
of crew members makes on over 1100 miles of county road rights of way which adds
up to over 9000 acres of property to manage. Since county crews often cannot be
freed from methods, if spraying is not allowed due to landowner preference, the
landowner shall bear the responsibility for destroying problem seeds and brush.

This program addresses the permitting of no spray areas and sets up requirements for
landowners who choose not to allow the county to spray weeds and brush in its rights
of way adjacent to their land.

No Spray Program

Landowners may request that road rights of way not be sprayed adjacent to their
property. To join this program, landowners must request a to place no spray signs at
their property line where it joins county right of way. Upon approval of the no spray
request, the county will issue signs saying “DO NOT SPRAY" which must be
installed and maintained in place by the property owner. The property owner is
required to purchase the signs, supply the post and install the signs. If the signs are
vandalized or destroyed, the landowner may purchase new signs. The county is not



liable for spraying areas that are not marked in compliance with the terms of this
program.

The minimum height for these signs is 5 feet above the road shoulder elevation. This
height is the same as required for road signs and places the signs where they will be
above most weed growth. Signs will be posted at the right of way line oriented 45
degrees to the property line so that they are visible from the road. The signs should be
mounted on a metal post at the right of way line or next to the fence in the area to be
included in the program.

The county will annually place a press release in the official count newspapers
opening applications for no spray areas. Requests will be approved upon application
by any Roadside Management staff member. Landowners who do not obtain a permit
will not be eligible to participate in this program. Signs not conforming to the county
standard will not be allowed.

By enrolling in this program, the landowner will agree to take responsibility for the
destruction of weeds and brush within the no spray areas. If the landowner does not
control weeds and brush within no spray areas, the county will send the landowner
notice to destroy the brush or weeds with a stated 10 day period for destruction of the
weeds. If the landowner fails to destroy the brush or weeds within the notice period,
the county will destroy the weeds by spraying or any other method that the county
roadside manager deems efficient and recover the cost from the landowner.

The attached no spray program is approved this day of
, by the Fayette County Conservation Board

2

meeting in regular session.

For Fayette County Conservation Board

RECOMMENDED:

Attachment: No Spray Request



Fayette County Roadside Management NO.

18673 Lane Rd
Fayette, IA 52142
563-425-3613

No Spray Request

Name(Owner / Renter):

Address:

City/State/Zip:

Phone:

I request that the Fayette County Roadside Management Department not apply herbicides to the right-of-way adjacent
to the property | hereby designate.

Reason (Organic/Sensitive crops, health, etc):

Areas That Are Not To Be Treated

(Please be as specific as possible and include a map or illustration)

County Road SideofRoad N S E W
Twp Section

From To

County Road SideofRoad N S E W
Twp Section

From To

I will post the above location(s) with the county approved NO SPRAY signs at both ends. The signs shall be placed 5 feet
above the ground and have an unobstructed view from the road. Sign maintenance and visibility is the responsibility of
the requestor. Cost of signs is $10.00 per sign.

I understand that by requesting that no herbicides be used in this area, | am now responsible for the vegetation control
in the right-of-way, including: brush, trees, and noxious weeds (as listed in Section 317.1A, Code of lowa) and shall
follow the Fayette County Right-of-Way mowing policy.

If, upon inspection by Fayette County Roadside Management staff, the vegetation is found to be improperly managed,
we reserve the right to apply herbicide to the affected area and recover the costs from the requestor.

This is a long-term agreement and must be renewed every five years.

Owner Signature Date




